KÁVY

Zamilovanou pochoutkou většiny žen jest káva.
Hlavně ženy venkovské zvykly vařiti kávu denně, i na úkor výživných polévek, jimiž se dříve nahrazovala snídaně i večeře. Odvar kávy smíšené se smetanou nebo mlékem chutná dospělým i dětem. V hojné míře stále požíván škodí však zdraví a porušuje nervy i srdce, poněvadž obsahuje součástku silně jedovatou, jež sluje kofe´n.

K počátkum pití kávy víží se se různé rozmarné historky a anekdoty, nad nimiž se každý s chutí zasměje. Zejména omyl při vaření kávy býval s počátku pravidelný. Hospodyňky při prvém spatření kávy často nevěděly, že káva se musí dříve upražiti, než se uvaří a používá. Proto dlouho trvalo, než se káva dostala na stůl v pravé úpravě. Často z neznalosti vařila se zelená zrnka ve vodě s cukrem, až by "změkla" a trpký odvar pak vylil se na hnojiště..."

Úryvek pochází z knihy
PRAKTICKÁ HOSPODYŇKA (1929)


KÁVY TRADIČNÍ

Italská káva Vergnano


Douwe Egberts Excella


Espresso

27.-

Káva se sedlinou "Turek"

25.-

Espresso dvojité

49.-

Instantní


Caffé Macchiato

32.-

Nescafe Gold

25.-

Cappuccino

38.-

Bez kofeinu Vergnano


Cappuccino DiSarono (Amareto 2cl)

58.-

Espresso

29.-

Caffé Latte

42.-

Turek

29.-

Dobrá trafika

45.-

Ledové kávy


Vídeňská

42.-

Frappé

42.-

Alžírská (espresso, vaječný likér 5cl, šlehačka)

53.-

Frappé s mlékem

42.-

Irská (espresso,irská whisky 5cl, šlehačka)

85.-

Frappé Malibu (Malibu 2cl, 10cl mléko)

65.-

Káva se zmrzlinou (espresso,vanil.zmrz.,šlehačka)

55.-

Frappé Baileys (Bailes 2cl, 10cl mléko)

65.-



Frappé se zmrzlinou (frappé,vanil.zmrz.,šlehačka)

55.-





Smetana do kávy

3.-

Med

10.-

Mléko 1dl

5.-



KÁVY Z CELÉHO SVĚTA

arabiky




Brazílie

35.-

Ekvádor

35.-

Guatemala

35.-

Kostarika

35.-

Honduras

35.-

Peru

35.-

Mexiko

35.-

Kolumbie

35.-

Nikaragua

35.-

India plantation

35.-

Salvador

35.-

Kuba

35.-

Etiopie

35.-

Indonésie

35.-

Kenya

35.-



Tanzánie

35.-

robusty


Jáva

35.-

India cherry

35.-

Papua Nová Guinea

35.-

Vietnam

35.-


Tyto cizokrajné kávy připraviti lze způsobem "espresso", neb naším tradičním způsobem se sedlinou, jež v široké veřejnosti nazývati se rozšířilo jménem "turek".

Na rozcestí nebo na kompletní Nápojový lístek